Lista antibiotice de la A la Z

Acest articol prezintă o listă comprehensivă de antibiotice, începând cu cele care încep cu litera A și terminând cu cele care încep cu litera Z. Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene și pot fi clasificate în funcție de modul lor de acțiune, spectrul de acoperire și structura chimică.

Antibiotice care încep cu litera A

  • Amoxicilină: un antibiotic din clasa penicilinelor, utilizat pentru tratarea unei game largi de infecții bacteriene.
  • Azitromicină: un antibiotic din clasa macrolidelor, eficient în tratarea infecțiilor respiratorii și a infecțiilor cu transmitere sexuală.

Antibiotice care încep cu litera B

  • Benzilpenicilină: cunoscută și sub numele de penicilină G, este un antibiotic utilizat pentru tratamentul infecțiilor cu bacterii sensibile.
  • Ciprofloxacină: un antibiotic din clasa fluorochinolonelor, utilizat pentru tratamentul infecțiilor bacteriene.

Antibiotice care încep cu litera C

  • Ceftriaxonă: un antibiotic din clasa cefalosporinelor, utilizat pentru tratamentul infecțiilor bacteriene severe.
  • Clarithromicină: un antibiotic din clasa macrolidelor, utilizat pentru tratarea infecțiilor respiratorii superioare și inferioare.

Antibiotice care încep cu litera Z

  • Zidovudină: un antibiotic utilizat în tratamentul infecției cu HIV, încorporat adesea în terapia antiretrovirală.

Aceasta este doar o mică selecție a antibioticele disponibile, iar utilizarea lor trebuie să fie prescrisă și supravegheată de către un medic.

Antibiotice care încep cu litera D

  • Doxiciclină: un antibiotic din clasa tetraciclinelor, utilizat pentru tratarea infecțiilor bacteriene precum acneea și infecțiile transmise prin căpușe.
  • Daptomicină: un antibiotic din clasa lipopeptidelor, utilizat pentru tratarea infecțiilor bacteriene, inclusiv a celor provocate de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.

Întrebări frecvente despre antibiotice

Întrebare Răspuns
Ce sunt antibioticele? Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene.
De ce este importantă utilizarea corectă a antibioticelor? Utilizarea corectă a antibioticelor ajută la prevenirea rezistenței bacteriilor la aceste medicamente.
Care sunt efectele secundare ale antibioticelor? Efectele secundare ale antibioticelor pot include diaree, greață, erupții cutanate și sensibilitate la infecții fungice.
Photo of author

Agryn

Lasă un comentariu