De ce se întărește burta în sarcina trimestrul 3

În trimestrul al treilea al sarcinii, multe femei observă că burta lor devine mai fermă și mai pronunțată. Acest fenomen este perfect normal și este rezultatul mai multor factori care acționează asupra corpului în această etapă avansată a sarcinii.

Cauzele întăririi burtei în trimestrul 3 al sarcinii

Există mai mulți factori care contribuie la întărirea burtei în trimestrul al treilea al sarcinii:

 • Creșterea rapidă a uterului: Pe măsură ce bebelușul crește și se dezvoltă, uterul se extinde pentru a-i oferi spațiul necesar. Această creștere rapidă a uterului poate duce la o senzație de întărire a burtei, deoarece presiunea exercitată asupra mușchilor și a pielii este mai mare.
 • Creșterea greutății: În trimestrul al treilea al sarcinii, bebelușul câștigă rapid în greutate și acest lucru poate contribui, de asemenea, la întărirea burtei. Greutatea adițională a bebelușului și a fluidelor corporale poate face ca abdomenul să pară mai ferm și mai tensionat.
 • Stabilizarea poziției bebelușului: Pe măsură ce sarcina avansează, bebelușul se pregătește pentru naștere și poate să se așeze într-o poziție mai stabilă în pelvisul mamei. Acest lucru poate schimba forma și aspectul burtei, făcând-o să pară mai fermă și mai pronunțată.

Efectele fiziologice ale întăririi burtei

În timp ce întărirea burtei în trimestrul al treilea este adesea normală și nu cauzează probleme majore, unele femei pot experimenta inconfort sau durere din cauza acestei modificări a corpului. Aceste efecte pot include:

 • Disconfortul muscular: Mușchii abdominali pot fi întinși și tensionați din cauza creșterii rapide a uterului, ceea ce poate provoca senzații de disconfort sau chiar durere.
 • Probleme de postură: Greutatea suplimentară din zona abdominală poate afecta postura femeii însărcinate, ceea ce poate duce la dureri de spate sau de șold.
 • Dificultăți în respirație: Presiunea exercitată asupra diafragmei de către uterul în creștere poate face ca respirația să fie mai dificilă pentru unele femei însărcinate.

Gestionarea întăririi burtei în trimestrul 3 al sarcinii

Pentru a gestiona disconfortul asociat cu întărirea burtei în trimestrul al treilea al sarcinii, este recomandat să:

 • Adoptați poziții confortabile pentru odihnă și somn.
 • Faceți exerciții ușoare și sigure pentru a întări mușchii spatelui și ai abdomenului.
 • Purtați haine confortabile și potrivite pentru sarcină, care să ofere sprijin abdominal.
 • Stați activă și luați pauze regulate pentru a vă odihni și a vă întinde.

Este important să consultați un medic sau un obstetrician-ginecolog în cazul în care întărirea burtei este însoțită de durere severă, sângerare sau alte simptome neobișnuite, pentru a exclude complicații sau probleme.

Beneficiile exercițiilor în sarcina trimestrul 3

Exercițiile regulate în timpul sarcinii pot aduce numeroase beneficii, mai ales în trimestrul al treilea. Acestea includ:

Beneficii ale exercițiilor în sarcină Descriere
Reducerea durerilor de spate Exercițiile de întărire a mușchilor spatelui pot ajuta la menținerea unei posturi corecte și la reducerea disconfortului asociat cu greutatea suplimentară din zona abdominală.
Îmbunătățirea stării de spirit Activitatea fizică moderată poate stimula eliberarea de endorfine, hormonii „bucuriei”, care pot ajuta la menținerea unei stări de spirit pozitive și la reducerea stresului și anxietății.
Pregătirea pentru naștere Exercițiile ușoare de respirație și întindere pot fi benefice pentru pregătirea mușchilor pelvieni și a diafragmei pentru procesul de naștere, facilitând travaliul și livrarea.

Întrebări frecvente

 • Ce tipuri de exerciții sunt sigure în timpul trimestrului al treilea al sarcinii?
 • Cât de des ar trebui să fac exerciții în această perioadă?
 • Există anumite exerciții pe care ar trebui să le evit în timpul trimestrului al treilea?
Photo of author

Agryn

Lasă un comentariu